Projekt KuhnaPaTo na Osnovni šoli Notranjski odred Cerknica
Že drugo leto zapored se Osnovna šola Notranjski odred Cerknica vključuje v projekt in tekmovanje KuhnaPaTo, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije. V okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti Dober tek Slovenija smo otroke, ki obiskujejo interesno dejavnost Kuharska tekmovanja, postavili v šolsko kuhinjo, kjer so v petek, 17. novembra 2017, s kuharskim osebjem centralne kuhinje in mentorico Veroniko Švigelj pripravili in postregli zdravo tradicionalno slovensko kosilo pod sloganom Otroci za otroke. Tokrat smo na jedilnik uvrstili jed skupine »Cjrknške šjfarce«: gobov golaž s polento in jesensko sadno solato. Jed je presegla naša pričakovanja, saj za lačnimi otroškimi usti skoraj ni bilo ostankov. Pri tem so jih seveda izdatno motivirale naše mlade kuharice Maša Pečkaj, Zala Bavdek, Iza Križančič, Nikita Čuček, Monika Simičak, Maša Korošec, Nika Nared, Minela Golač in Gena Jakopin ter kuhar Ažbe Čeček.
Do marca bomo pod naslovom »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno slovensko kosilo« pripravili še štiri kosila, nato pa bomo z najbolje sprejeto glavno jedjo in poobedkom nastopili na regijskem tekmovanju KuhnaPaTo. Pri izbiri jedi si želimo sezonskih lokalnih pridelkov, upoštevamo kulturno ozadje, tradicionalne jedi, značilne za regijo, in bližnje praznike ali svetovne dneve. Na ta način spodbujamo odnose med mladostniki in starejšo generacijo, pa tudi spoštovanje in veselje do dela v kuhinji ter do same priprave hrane, s ciljem ozaveščanja v smeri manj zavržene hrane. Poseben izziv predstavlja ti. »reciklirano kosilo«, za katerega poskušamo uporabiti neprevzeta živila prejšnjega dne, iz katerih nastane popolnoma nova jed.
Pa dober tek!
Avtorica in foto: Veronika Švigelj, mentorica